Pure heroïne is een wit poeder met een bittere smaak dat oplosbaar is in water. Toch is heroïne op de illegale drugmarkt vaker bruin van kleur.

De heroïne die in ons land op de zwarte markt belandt, is meestal zodanig versneden dat ze een grijze of bruine kleur heeft en slechts door toevoeging van een zwak zuur (bijvoorbeeld citroensap) oplosbaar is.

Heroïne wordt gemaakt uit morfine, wat op zijn beurt gemaakt wordt uit opium. Opium is een dikke bruine pasta die afkomstig is van het sap van de papaverplant (papaver somniferum). De opiumproductie gebeurt voornamelijk in Aziatische landen.

Heroïne is vooral bekend als drug die opgelost wordt in water en zuur en daarna met een injectienaald in een ader gespoten wordt. Toch is dat niet de enige manier van gebruik. Heroïne wordt in ons land veel vaker geïnhaleerd dan geïnjecteerd. Die manier van gebruiken wordt 'chinezen' genoemd. Het heroïnepoeder wordt daarbij op een zilverpapiertje verhit. De dampen die vrijkomen, worden met een dun kokertje geïnhaleerd. Heroïne kan ook gerookt of gesnoven worden, maar dat komt weinig voor.

Heroïne. De meest gestelde vragen

Folder die uitlegt wat heroïne is, welk effect het heeft en hoe het wordt gebruikt, wat de risico's zijn en waarom heroïne zo verslavend is.

Veelgestelde vragen

Een greep uit de vragen over heroïne

Meer over heroïne