Heroïne kent risico's op korte en lange termijn. Zowel geestelijke als lichamelijke afhankelijkheid zijn een gevolg van heroïnegebruik. Wie stopt met heroïnegebruik of niet tijdig bijgebruikt, kan hevige ontwenningsverschijnselen krijgen (de zogenaamde 'cold turkey').

Op korte termijn

Heroïne heeft een slechte reputatie door de kans op een overdosis. Men weet nooit hoe zuiver de heroïne is. Een overdosis kan veroorzaakt worden door heroïne die zuiverder is dan verwacht of door na een periode van niet-gebruik opnieuw een dosis te nemen die men voordien gewoon was (bijvoorbeeld na een verblijf in de gevangenis of in een ontwenningskliniek). Ook kleine dosissen kunnen fataal zijn als de heroïne versneden is met giftige stoffen.

Wie sterk verdoofd is door heroïne heeft een grotere kans op ongevallen of het zich onopgemerkt kwetsen omdat heroïne alle pijngevoelens wegneemt.

Heroïnegebruik kan leiden tot misselijkheid en braken. Braken in combinatie met zware verdoving kan verstikking veroorzaken.

Door het inspuiten van heroïne kunnen er bloedingen ontstaan. Het kan ook zorgen voor infecties of abcessen. Het inspuiten van onzuivere heroïne kan vuil in de aders brengen en die aders beschadigen. Wie vuile naalden gebruikt of naalden deelt met andere mensen, loopt kans op besmetting met hepatitis B en C en HIV. Om dit te voorkomen bestaan er spuiten-ruil-programma's.

Er zijn ernstige risico’s verbonden aan het gebruik van heroïne tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode, zoals: miskraam, afwijkingen in het zenuwstelsel en groeivertraging. De baby is bij de geboorte meestal klein en licht, en dus vatbaarder voor ziektes en infecties. Vaak slaapt de baby slecht en de kans op wiegendood is groter.

Gebruikt men tot aan de bevalling heroïne, dan is de baby al bij de geboorte verslaafd en zullen er afkickverschijnselen optreden bij het kind.

Bij een heroïneverslaving is het toch niet aan te raden om tijdens de zwangerschap zomaar plots te stoppen met het gebruik. Het afkicken kan samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken. Die doen de kans op een miskraam of vroeggeboorte sterk toenemen. Afkicken zonder medische begeleiding is geen goed idee. Het is aangeraden om een arts of vroedvrouw te betrekken bij de zwangerschap. Een arts kan vervangingsmedicatie, zoals methadon, voorstellen.

Op lange termijn

Heroïnegebruik gaat soms samen met zelfverwaarlozing zoals slecht eten en onregelmatig leven. Dat heeft gevolgen voor het lichaam. Wie sterk vermagert, heeft minder natuurlijke weerstand tegen ziektes en infecties. Bij regelmatig gebruik komen ook vaak verstoppingen en darmproblemen voor. Op langere termijn geraakt bij vrouwen de menstruatiecyclus verstoord en kan die zelfs volledig ophouden. Langdurig heroïnegebruik kan zorgen voor een overgevoeligheid voor pijn.

Wie afhankelijk is van heroïne, komt op termijn vaak ook financieel, relationeel en sociaal/juridisch in de problemen.

Verslaving

Geestelijke afhankelijkheid kan snel ontstaan omdat de ervaring van een heroïneroes zeer overweldigend is.

Ook lichamelijke afhankelijkheid treedt vrij snel op (in vergelijking met andere drugs). De lichamelijke afhankelijkheid wordt in de hand gewerkt door de sterke gewenning: het lichaam went zeer snel aan een bepaalde dosis en men heeft al gauw meer nodig om hetzelfde effect te voelen. Hierdoor gaat men makkelijker opnieuw gebruiken om die afkickverschijnselen te stoppen of te voorkomen.

Lees meer: ben je van de eerste keer verslaafd aan heroïne?

Afkick

Wie stopt met gebruiken of niet tijdig bijgebruikt, kan hevige ontwenningsverschijnselen krijgen (dit wordt 'cold turkey' genoemd): angstgevoelens, irritatie, zweten en koude rillingen, kippenvel, braakneigingen, buikkrampen, diarree, tranende ogen, lopende neus, pijn in armen en benen. Deze treden meestal enkele uren na het laatste gebruik op en zijn twee tot vier dagen erna het hevigst.

Om het lichamelijk en geestelijk ontwennen van heroïne te vergemakkelijken, worden vervangende medicijnen zoals methadon en buprenorphine gebruikt. Soms worden op de illegale markt ook pijnstillers gekocht om de afkick op te vangen.

Veelgestelde vragen

Een greep uit de vragen over heroïne

Heroïne. De meest gestelde vragen

Folder die uitlegt wat heroïne is, welk effect het heeft en hoe het wordt gebruikt, wat de risico's zijn en waarom heroïne zo verslavend is.

Combigebruik. De meest gestelde vragen

Folder over de risico's van het combineren van illegale drugs met elkaar of met alcohol.

Meer over heroïne