Onder 'gokken' of ‘wedden’ worden activiteiten verstaan waar 'geld' en 'kans' centraal staan.

Als je gokt of wedt, zet je geld in met de kans geld te winnen of te verliezen. Vandaar de naam 'kansspelen'. De uitslag wordt bepaald door het toeval of het lot. Bij behendigheidsspelen kan de uitslag beïnvloed worden door techniek en vaardigheid, bij kansspelen niet.

Het is niet altijd duidelijk waar de grens tussen kansspelen en behendigheidsspelen ligt. Bij sommige kansspelen zoals blackjack of poker kan er immers wel slim gespeeld worden. Zo’n spel kan de indruk geven dat men er wel controle over heeft. Toch heb je vaak weinig invloed op de uitkomst. Welke kaarten men in handen heeft, hangt puur af van het toeval. Bij sportweddenschappen kan kennis wel een rol spelen, maar hangt de winst toch vooral af van het toeval.

Er zijn veel verschillende soorten kansspelen.

  • In speelautomatenhallen vind je slots-toestellen waar je poker en blackjack op kan spelen.
  • In casino's vind je de roulette, blackjack, kaartspelen, …
  • Ook buiten deze plaatsen kan je gokken. Denk maar aan de krasloten en andere loterijspelletjes, of aan sportweddenschappen en het wedden op paarden- of hondenrennen.
  • De laatste jaren neemt het online gokken en wedden sterk toe.
Je hebt geen zekerheid; de match moet altijd gespeeld worden en de kansen zijn steeds in het voordeel van de organisator van de sportweddenschappen.

Pieterjan (33 jaar)

Meer over gokken