Kan je bij een afhankelijkheid van gokken spreken van een echte verslaving? Want het bij gokken neem je toch geen lichamelijk in? Wat is het onderscheid?

Het leed dat overmatig gokken kan aanrichten is erg groot. Net zoals tal van andere pyschische problemen en stoornissen wordt het via verschillende classificaties erkend en ingedeeld.
Een gokstoornis of dwangmatig gokken wordt officieel gezien als een gedragsverslaving en niet als een verslaving aan een middel dat ingenomen wordt zoals bijvoorbeeld alcohol of illegale drugs. Onderzoek toont duidelijk aan dat de hersenen tijdens het gokken de stoffen dopamine en endorfine aanmaken. Net zoals dat bij het gebruik van legale en illegale roesmiddelen.
Bij gokken zorgt het gedrag en die aanmaak ervoor dat men verslaafd of afhankelijk kan raken.

Officiële omschrijving van een gokstoornis

De DSM5 is een internationale handleiding voor psychiaters en psychologen waarin psychiatrische aandoeningen worden opgelijst en beschreven. DSM 5 beschrijft problematisch gokken als eerste officiële gedragsverslaving ooit. Dat is zo wanneer iemand over over een periode van een jaar tijd aan minstens 4 van 9 kenmerken voldoet:

  1. Voor steeds meer geld gokken
  2. Rusteloos en prikkelbaar zijn bij pogingen om te minderen of te stoppen
  3. Meermaals en zonder succes proberen te minderen, te stoppen of het gokken te beheersen
  4. In gedachten heel de tijd bezig zijn met gokken
  5. Vaak gokken als men zich slecht voelt (hulpeloosheid, schuldgevoel, zorgen somberheid)
  6. Gokken om verloren geld terug te winnen
  7. Liegen over hoe ernstig het met het gokken is gesteld
  8. Relaties, werk, opleiding, carrière in gevaar brengen of verloren
  9. Geld van anderen nodig hebben om financiële problemen te verlichten

Er kan sprake zijn van een lichte, matige of ernstige gokstoornis, naargelang men aan 4 tot 5, 6 tot 7 of 8 tot 9 kenmerken voldoet.

Niet zo'n belangrijk onderscheid

Is een afhankelijkheid van gokken een echte verslaving? Het antwoord is “ja”. Het onderscheid dat wordt gemaakt in de DSM5 is van belang voor artsen en psychologen, maar de overeenkomsten tussen een afhankelijkheid van gokken en van andere middelen zijn veel groter dan de verschillen. In de praktijk is dit onderscheid van weinig belang.
Een gokverslaving onstaat net zoals een verslaving aan middelen vaak met verloop van tijd. En net zoals bij een middelenverslaving gaan er vaak ook andere mentale problemen mee gepaard.