Veel en langdurig GHB-gebruik kan leiden tot geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid, waar onthoudingsverschijnselen mee gepaard gaan. Door verschillen in de samenstelling van het middel en de dunne grens tussen de hoeveelheid GHB die het gewenste effect oplevert en de hoeveelheid die een overdosis veroorzaakt maakt van GHB een gevaarlijke drug.

 • De kans op een overdosis is vrij groot omdat kleine verschillen in hoeveelheid grote verschillen in effect kunnen hebben. GHB is moeilijk te doseren want het verschil tussen de hoeveelheid GHB die het gewenste effect oplevert en de hoeveelheid die een overdosis veroorzaakt is klein. Een klein beetje te veel GHB kan iemand al in een diepe slaap brengen. Bij nog meer gaat die persoon in overdosis, raakt bewusteloos en kunnen er ernstige ademhalingsstoornissen optreden. Coma en zelfs een dodelijke afloop komen voor, onder meer door verstikking. Het ontwaken uit zo'n coma kan traag verlopen en gaat vaak samen met misselijkheid. Op die manier kan men stikken in eigen braaksel.
 • De samenstelling van GHB kan verschillen, dat zorgt ervoor dat de zuiverheid ook varieert. Die onzekere samenstelling zorgt voor een risico op overdosis.
 • Het misverstand: GHB = vloeibare xtc. De twee hebben namelijk niks met elkaar te maken. Integendeel, GHB is geen oppeppende drug zoals xtc, maar een verdovende drug.
  Lees meer
 • Vooral de combinatie van GHB met alcohol is gevaarlijk. Die twee verdovende middelen versterken elkaars effect, wat snel kan leiden tot bewusteloosheid of coma.
 • Het reactie- en co√∂rdinatievermogen is na GHB-gebruik nog enkele uren verstoord.
 • Mensen met hart- en vaatziekten, epilepsie, bloeddrukafwijkingen en andere ziekten, lopen grote risico's bij GHB-gebruik.
 • GHB wordt vaak beschouwd als 'rape-drug'. Of en in welke mate dat zo is, valt moeilijk na te gaan. In elk geval kan GHB (zowel bij bewust als onbewust gebruik) ervoor zorgen dat seksuele grenzen worden overschreden.
 • Veel en langdurig GHB-gebruik kan leiden tot geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid. Daarmee gaan onthoudingsverschijnselen gepaard zoals trillingen, slapeloosheid, angsten, een epileptische aanval of een delirium.
 • Of langdurig GHB-gebruik schadelijk is voor de hersenen is nog onbekend. Bij zwaar gebruik geven mensen wel aan dat ze geheugenproblemen krijgen. Toch is het niet duidelijk of dat aan hun levenstijl en ander druggebruik ligt of wel degelijk aan GHB

Combigebruik. De meest gestelde vragen

Folder over de risico's van het combineren van illegale drugs met elkaar of met alcohol.

Meer over GHB