Alternatieve benamingen: GBL, vloeibare xtc

Wat is GHB?

GHB is een kleur- en geurloze vloeistof met een lichte zoutsmaak. GHB werkt verdovend. Bij een lage dosis raak je in een roes, die vergelijkbaar is met dronkenschap. GBL is de basisgrondstof waarmee GHB gemaakt wordt. Het lichaam zet GBL zelf om tot GHB. Meer en meer wordt GBL als drug op zich gebruikt.

Effecten

Bij een lage dosis raakt men in een alcoholachtige roes. Men voelt zich vrolijk, kalm en ontspannen. Onaangename effecten zijn er echter ook: ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen, misselijkheid, heel diepe slaap (bij hogere dosissen), bewusteloosheid of coma (bij overdosis).

Risico's

Er is een reële kans op een overdosis, omdat GHB moeilijk te doseren is. Kleine verschillen in hoeveelheid kunnen grote verschillen in effect hebben. Verder is de combinatie met alcohol ook erg gevaarlijk omwille van de kans op overdosis.

Wetgeving

GHB is verboden in België sinds 1996. In de meeste Europese landen (bijvoorbeeld ook in Nederland) is GHB verboden. Het wordt wel nog via illegale internethandel te koop aangeboden.

Met het K.B. van 26 september 2017 werd ook GBL (de basisgrondstof voor het aanmaken van GHB) verboden. Met een vergunning is particulier bezit wel nog mogelijk.

Online zelfhulp

Wil je stoppen of minderen met GHB?

Dit programma helpt je stap voor stap. Gratis en anoniem.