Games zijn digitale spellen op elektronische apparaten zoals computer, console, tablet of smartphone.

Nogal wat games moedigen de gamer spelenderwijs aan om steeds verder en meer te spelen. Er bestaan avonturengames, vecht- en schietgames, platformgames, puzzelgames, simulatiegames (sport, race,…), role playing games, strategiegames en combinaties hiervan. De meeste gamers spelen met veel plezier en zonder problemen. Maar voor een kleine groep kan het gamen echt ontsporen.

Hoe worden games gespeeld?

Via smartphone, tablets, websites en sociale media

Deze eenvoudige games worden meestal als 'tussendoortje' gespeeld. Zo worden via apps op smartphone of tablet steeds meer spelletjes zoals Wordfeud, Angry Birds of Candy Crush gespeeld. Ook spelletjes-sites op het internet en sociale media zoals Facebook bieden (eenvoudige) games aan. Bijvoorbeeld Mafia Wars, Diamond Dash, Bejeweled,… Vaak zijn ze gratis. Bij een aantal moet je, om verder te raken dan de basisversie, wel attributen kopen of vrienden uitnodigen om mee te spelen.

Offline (via spelconsoles)

Voor vaste of draagbare spelconsoles bestaat een uitgebreid gamma aan games die je kan spelen zonder internetverbinding. Bekende consoles zijn Playstation, X-box, NintendoWii. Er zijn ook draagbare varianten, zoals NintendoDS, PSP. Bekende consolegames zijn Super Mario, The Elder Scrolls, Grand Theft Auto (GTA),… Er bestaan ook offline games die op een pc gespeeld kunnen worden, maar die worden stilaan minder populair. De grens tussen offline en online gamen wordt wel steeds vager: met recente versies van spelconsoles kan je ook online gaan, om samen met anderen te spelen.

Online (op de pc)

Dit zijn games die je, meestal vanop een pc, via het internet speelt met anderen van over de hele wereld. Dit gebeurt vaak via een schuilnaam, een zogeheten nickname. De spelers praten met elkaar via chat of via hoofdtelefoon. Deze online games zijn dikwijls 'role playing games' zoals World of Warcraft, Call of Duty, Counterstrike, Runescape, Eve online, Guildwars en League of Legends. De speler kan er verschillende personages (avatars) creëren en in het spel besturen.

Op een Lan-party

Een Lan-party (Local Area Network) is een bijeenkomst van fervente gamers. In een zaal of thuis wordt een netwerk opgezet waarop gamers hun computers kunnen aan-sluiten. Op Lan-parties worden games gespeeld die je één-tegen-één, of in groepen (zogeheten 'clans') tegen elkaar kan spelen. Een Lan-party kan een weekend lang duren.

Serious games

Educatieve of serious games vormen een aparte categorie omdat ze specifiek ontworpen zijn om andere doelen dan ontspanning te bereiken. Deze games zijn bedoeld om van te leren, om kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Thema's zijn heel divers: gezondheid, een maatschappelijke of financiële topic. Door de gamecomponent wil men het leren speelser en motiverend maken.Voorbeelden hiervan zijn Poverty is not a game (game over armoede); No credit, game over (stadsspel over schuldenproblematiek), Skillville (game om levensvaardigheden, onder andere financiële geletterdheid, van jongeren te verhogen).

Mijn kind en gamen. De meest gestelde vragen

Folder voor ouders over gamen.

Meer over gamen