Natuurlijke producten met een bewustzijnveranderende werking worden vaak ecodrugs genoemd. Ecodrugs is een verzamelnaam voor paddo's, mescalinehoudende cactussen en andere op planten gebaseerde drugs. Ook cannabis kan beschouwd worden als een natuurlijk product. Vaak wordt beweerd dat deze drugs minder schadelijk zouden zijn dan in labo's aangemaakte drugs. Soms worden ze zelfs als gezond alternatief gepromoot.

Risico's van natuurlijke drugs

Het is onmogelijk om de gevaren en risico's van natuurlijke producten eenduidig in te schatten. In de natuur komen heel wat giftige, schadelijke en gevaarlijke stoffen voor. Bovendien kan de concentratie van de actieve bestanddelen in natuurlijke producten sterk variëren. Er is meestal ook nog maar weinig onderzoek verricht naar de effecten en risico's van zogenaamde ecodrugs.

Lijst verboden natuurlijke drugs

Ook de wet volgt deze redenering. In 1997 werd het zogenaamde plantendecreet uitgevaardigd. in Lijst I van dit decreet wordt een twintigtal planten vermeld die omwille van hun risico's niet in de handel mogen worden gebracht als een voedingsmiddel of verwerkt mogen worden als een voedingsmiddel. Andere lijsten bevatten planten die enkel mits toestemming toegelaten zijn.

Smartshops en internetverkoop

Heel wat van deze natuurlijke bewustzijnveranderende producten kunnen via smartshops in het buitenland en ook online worden aangekocht. Vaak klopt de op de verpakking vermelde samenstelling niet. Er is ook weinig wetenschappelijk bewijs voor de beloofde effecten. Sommige van deze producten staan ook op lijst I uit het plantendecreet.

De oorsprong van een drug (natuurlijk of synthetisch) houdt dus geen enkel verband met de mogelijke risico's of schadelijkheid. De term "ecodrugs" is bovendien misleidend omdat het beeld "natuurlijk, dus gezond" wordt opgeroepen.

Drank, drugs of pillen op het werk? Goed gek

Affiche die sensibiliseert over de risico's van middelengebruik op het werk.