Stoppen met druggebruik kan een hele opgave zijn, zeker wanneer iemand lichamelijk of geestelijk afhankelijk is geraakt. Ondersteuning met medicatie is soms meer dan welkom. Bij afhankelijkheid van alcohol en medicatie kunnen de ontwenningsverschijnselen levensbedreigend worden en het is zelfs ronduit onverstandig om te stoppen zonder doktersadvies.

Anderzijds zal de oplossing voor een drugprobleem nooit in een pilletje alleen zitten. Problemen met drank, drugs en pillen hebben een invloed op tal van vlakken van iemands leven. Stoppen kan daarom werk van lange adem zijn. Medicijnen samen met therapeutische begeleiding geven de grootste kans op slagen.

Specifieke medicijnen voorhanden?

Er zijn maar weinig wetenschappelijke onderzoeken naar medicijnen die helpen om te stoppen met speed, cocaïne of cannabis. Tot op vandaag bestaan er voor die drugs geen specifieke medicijnen om te ontwennen. Er bestaat wel medicatie die de hevigste symptomen van ontwenning opvangt. Dat zijn vooral pijnstillers of slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepines).

Naar het stoppen met alcohol en heroïne is al veel meer onderzoek verricht. Voor het stoppen met die drugs bestaan wel specifieke medicijnen.

Om van een alcoholverslaving af te geraken, kan deze medicatie helpen:

  • Medicijnen die de drang naar alcohol helpt in toom houden, zoals Campral® (acamprosaat) of Selincro® (nalmefene)
  • Antabuse® (disulfiram), een medicijn dat helpt om niet te drinken omdat men er ziek van wordt als men er alcohol bij drinkt.

Iemand die wil stoppen met heroïne kan terugvallen op:

  • Vervangende medicijnen zoals methadon en Subutex®: dit zijn geen ontwenningsmedicijnen maar veiliger vervangmiddelen voor heroïne; ze geven geen roes en voorkomen de afkickverschijnselen van heroïne;
  • Medicatie die de drang naar heroïne wegneemt zoals naltrexone.

Online zelfhulp

Anoniem en gratis werken aan je gebruik, waar en wanneer je wil? Ons online zelfhulpprogramma helpt je op weg.

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken gaat zelden zonder slag of stoot. Het is een verhaal van wisselend succes, tegenslagen en overwinningen. Deze folder biedt basisadvies en houvast.