Cocaïne brengt risico's met zich mee op korte en lange termijn. Cocaïnegebruik kan tot een sterke geestelijke afhankelijkheid, tolerantie en craving leiden. Bij crack is de kans op problemen nog groter.

Op korte termijn

 • Op cocaïne levert men inspanningen zonder vermoeidheid, honger of dorst te voelen. Daardoor merkt men niet dat het lichaam overbelast raakt. Dat kan tot uitputting leiden. Op het moment van gebruik kunnen hartkloppingen, bloeddrukstoornissen en zelfs een hartaanval optreden.
 • Cocaïne kan roekeloos gedrag veroorzaken, met risico's in het verkeer, onveilig vrijen,… tot gevolg.
 • Gebruik geen cocaïne als je zwanger wil worden, tijdens je zwangerschap of borstvoedingsperiode. Van cocaïne krijg je minder slaap en honger. Het kan zijn dat je daardoor als aanstaande moeder minder slaapt en minder goed eet. Je kan uitgeput raken en gewicht verliezen. Dat is slecht voor de ontwikkeling van het ongeboren kindje. Aangeboren hartproblemen of afwijkingen aan de ledematen kunnen het gevolg zijn. Cocaïne versnelt bovendien de hartslag en doet de bloeddruk stijgen. De ongeboren baby voelt die effecten ook. Dit kan bij hem of haar een hersenbloeding veroorzaken. De bloed- en zuurstoftoevoer naar de baby neemt af. Daardoor kan die bij de geboorte kleiner en lichter zijn en dus vatbaarder voor ziektes en infecties. Cocaïne verhoogt de kans op een miskraam of vroegtijdige bevalling, door het loslaten van de moederkoek.
  Cocaïne wordt beschouwd als de gevaarlijkste illegale drug tijdens de zwangerschap. Het kan de ontwikkeling van het zenuwstelsel schaden. Het kan afwijkingen veroorzaken aan bijvoorbeeld de maag en de darmen, het gezicht, de ledematen of het hart van de baby. Cocaïne kan ook nog leiden tot groeiachterstand en hersenbeschadiging.
 • Door gebruikersmateriaal (bijvoorbeeld rietjes) te delen is besmetting met hiv en hepatitis B en C mogelijk.

Op lange termijn

 • Door regelmatig of overmatig cocaïne te gebruiken, kunnen angsten (bijvoorbeeld achterdocht of jaloezie) en waanvoorstellingen ontstaan (bijvoorbeeld beestjes over de huid zien kruipen). Het gebruik zorgt op de duur voor een rusteloos en opgejaagd gevoel en daarnaast komen neusbloedingen regelmatig voor.
 • Mensen die cocaïne gebruiken kunnen door het wegvallen van remmingen agressief worden.
 • Cocaïne is erg belastend voor het hart. Er kunnen hartritmestoornissen ontstaan en de kans op een hartaanval stijgt naargelang men meer en langer gebruikt.

Deze laatste twee risico's vergroten nog als men tegelijk alcohol drinkt.

Verslaving

Cocaïnegebruik kan tot een sterke geestelijke afhankelijkheid leiden:

 • Wie lang of veel gebruikt, raakt oververmoeid en kan zich erg depressief gaan voelen. Een tijdje na het gebruik slaat het geluksgevoel om in een zware neerslachtigheid en de kans bestaat dat men naar een nieuwe dosis grijpt om die negatieve gevoelens weg te werken.
 • Als iemand vaker en/of meer cocaïne gaat gebruiken, dan is dat vaak om het zelfvertrouwen op te krikken. Sterker nog: men krijgt al vlug het gevoel dat men geen nieuwe situatie meer aankan zonder cocaïne. Het vervelende daarbij is dat onzekerheidsgevoelens toenemen naarmate men vaker gebruikt. Zo komt men terecht in een vicieuze cirkel.

Strikt genomen wordt men niet lichamelijk afhankelijk van cocaïne. Eens de drug is uitgewerkt, moet het lichaam echter wel zwaar recupereren. Het tekort aan slaap en eten moet worden ingehaald. Ook raakt het lichaam op de duur gewend aan cocaïne en is er steeds meer cocaïne nodig om hetzelfde effect te ervaren (tolerantie). Dan ontstaat craving: men wil dat effect opnieuw ervaren en krijgt een sterke drang om opnieuw te gebruiken.

Bij crack is de kans op problemen nog groter. De drang naar een nieuwe dosis is sterker omdat de werking in vergelijking met cocaïne korter en intenser is.

Test Jezelf

Hoe riskant is jouw gebruik van cocaïne? Hoe staat het met je kennis over cocaïne? Doe anoniem de test!

Online Zelfhulp

Wil je aan je cocaïnegebruik werken? Ga gratis en anoniem aan de slag met ons online zelfhulpprogramma.

Cocaïne. De meest gestelde vragen

Folder over cocaïne.

Meer over cocaïne