Alternatieve benamingen: coke, sos, sosa, charlie, blow, crack, basecoke, free base,...

Wat is cocaïne?

Cocaïne is een opwekkende stof die gewonnen wordt uit de bladeren van de cocastruik (Erythroxylon coca). Na chemische bewerking verkrijgt men een fijn kristalachtig wit tot geelachtig poeder met een bittere smaak. Coke wordt meestal gesnoven. Soms rookt of spuit men ook cocaïne.

Effecten

Cocaïne is een oppeppende drug. Men gebruikt het vaak om beter te presteren. De eerste effecten, die maximaal een uur duren, zijn een gevoel van extra energie, euforie, grote zelfzekerheid en een onderdrukt hongergevoel en vermoeidheid.

Risico's

Cocaïnegebruik kan leiden tot roekeloosheid en tot uitputting, doordat men geen vermoeidheid, honger of dorst voelt tijdens gebruik. Op lange termijn kan het leiden tot angsten en waanvoorstellingen, agressie, rusteloosheid, en op lichamelijk vlak tot hartritmestoornissen en neusbloedingen. Het gecombineerd gebruik van alcohol en cocaïne houdt extra risico's in.

Wetgeving

Het bezit, de verkoop, de aankoop en de invoer van cocaïne is verboden. In het verkeer is er een nultolerantie wat drugs betreft. Sinds 1 oktober 2010 wordt er met speekseltesten op cocaïnegebruik gecontroleerd in het verkeer.

Risico's beperken

Wie geen risico's wil lopen, gebruikt beter niet. Dat geldt voor alle drugs, dus ook voor cocaïne. Cocaïnegebruik houdt altijd risico's in.

Kies je er desondanks toch voor om cocaïne te gebruiken, probeer de risico's dan zoveel mogelijk te beperken.

Alles over cocaïne in vier korte filmpjes

Herken je dat: nog nog nog? Bij jezelf of bij iemand rondom jou? Ontdek in vier korte filmpjes wat cocaïne doet en wat de risico's zijn. Je leert ook waarom stoppen moeilijk is en wat je kan doen als je bezorgd bent om iemands cocaïnegebruik.

Test jezelf

Hoe risicovol is mijn gebruik van cocaïne? Hoe staat het met mijn kennis over cocaïne?

Online zelfhulp

Wil je stoppen of minderen met cocaïne?
Dit programma helpt je stap voor stap. Gratis en anoniem.

Materialen over cocaïne

Druglijnflyer Cocaïne

Als ik cocaïne gebruik, krijg ik al snel de drang om opnieuw te gebruiken. Hoe komt dat?

Combigebruik. De meest gestelde vragen

Folder over de risico's van het combineren van illegale drugs met elkaar of met alcohol.