Er bestaat geen enkel middeltje dat helpt om sneller nuchter te worden.

De lever doet er anderhalf uur over om een standaardglas alcohol af te breken en er is niets wat dat kan versnellen. Ook de verschillende drankjes die verkocht worden met de belofte dat ze iemand sneller weer nuchter maken, kunnen dat niet.

Wat is een standaardglas alcohol?

Een standaardglas bevat altijd evenveel pure alcohol, onafhankelijk van de grootte van het glas of het soort alcoholische drank. In Europa bevat een standaardglas gemiddeld 10 g pure alcohol of ongeveer 12,7 ml pure alcohol.

Sommige dranken worden verkocht in hoeveelheden die verschillen van een standaardglas, bijvoorbeeld een blikje bier van 33 cl, streekbieren met een hoger alcoholgehalte (tot 2,5 keer meer) en een groter standaardglas, een fles mixdrank van 275 ml.

Je zou kunnen denken dat een glas sterke drank meer alcohol bevat dan een glas pils. Toch is dat niet zo, want een jeneverglas is veel kleiner dan een bierglas. En een wijnglas zit daar weer tussenin.

Wat is de werking van die frisdranken?

Die zogeheten ontnuchterende frisdranken bevatten meestal gewoon voedingssupplementen zoals fructose, vitamine C, aminozuren en dergelijke. Stoffen die op zich gezond zijn, maar die de gemiddelde Belg meer dan voldoende opneemt uit zijn gewone voeding. Die frisdranken drinken heeft weinig zin, en al helemaal niet om snel nuchter te worden.

Dergelijke drankjes kunnen bovendien de illusie wekken dat men na een nacht stevig doordrinken toch zonder probleem achter het stuur kan kruipen. Niets is minder waar.

Wat helpt dan wel?

Een goede tip is om na elk glas alcohol een glas water of frisdrank te drinken. Zo word je veel minder snel dronken en hou je ook de hoeveelheid vocht in je lichaam op peil, twee dingen die de kans op een kater achteraf verminderen. Het is ook een aanrader om traag te drinken en alcohol niet te combineren met medicatie of drugs.
's Anderendaags kunnen een stevig ontbijt met veel water en fruitsap en het gewoon rustig aan doen het leed verzachten wanneer er ondanks alle goede voornemens toch sprake is van een kater.

Alcohol. Hoeveel is te veel?

Folder voor volwassenen die de risico's van alcohol belicht en een inschatting toelaat van hoe riskant je eigen drinkgedrag is.

Echt helder denken deed ik niet meer die avond en daar schrik ik toch wat van eerlijk gezegd.

'Thomas' (19 jaar)

Lees meer