Om te kunnen inschatten of alcoholgebruik aanvaardbaar is en de kans op problemen te verkleinen, bestaan er richtlijnen.

Die regels zijn echter niet voor iedereen hetzelfde. Ze verschillen bijvoorbeeld voor volwassenen en minderjarigen en voor mannen en vrouwen.

Merk wel: dit soort richtlijnen houdt geen rekening met de persoonlijke situatie.

Standaardglazen

Richtlijnen over alcohol worden uitgedrukt in 'standaardglazen'. Een standaardglas bevat altijd dezelfde hoeveelheid alcohol, onafhankelijk van de grootte van het glas of het soort alcohol (10g pure alcohol). Wanneer een alcoholische drank dus wordt geschonken in het juiste glas, bevat elk glas ongeveer evenveel alcohol.

Er bestaan wel uitzonderingen op die regel: een glas zwaar bier of een cocktail bevat meer alcohol dan een standaardglas. Onderstaande tabel geeft je alvast een idee.

Richtlijnen voor volwassenen

 • Drink gemiddeld niet meer dan 21 (mannen) of 14 (vrouwen) standaardglazen alcohol per week.
 • Drink maximaal vijf (mannen) of drie (vrouwen) standaardglazen per keer.
 • Drink ten minste twee dagen per week geen alcohol.

Vrouwen versus mannen

Een vrouwenlichaam bevat een hoger vetgehalte, minder spieren en dus minder lichaamsvocht vergeleken met een mannenlichaam. Alcohol wordt bij vrouwen daarom minder verdund. Bovendien wordt alcohol bij vrouwen minder goed afgebroken in de lever. Zo komt er meer alcohol in het bloed terecht en raken vrouwen gemiddeld sneller dronken dan mannen.

Soms beter geen alcohol

In een aantal situaties wordt alcoholgebruik best helemaal vermeden. In het verkeer en op het werk is alcoholgebruik sowieso te vermijden. En uiteraard geldt dit ook voor mensen met een alcoholprobleem en mensen met psychische of gezondheidsproblemen. Alcohol is schadelijk voor de foetus en voor de baby. Daarom drinken vrouwen tijdens de zwangerschap en de borstvoeding best helemaal geen alcohol.

Richtlijnen voor jongeren

De hersenen van jongeren zijn nog volop in ontwikkeling en onderzoek toont aan dat alcohol die ontwikkeling afremt. Dat heeft op den duur invloed op iemands karakter en gedrag. Alcohol heeft een invloed op het beloningssysteem in de hersenen; het gebied in de hersenen dat actief wordt als je iets prettigs ervaart. Jongeren die vroeg beginnen met drinken gaan minder op zoek naar andere en gezondere prettige prikkels wanneer ze al op jonge leeftijd de 'beloning' van alcohol hebben leren kennen.

Alcohol verstoort ook het hormonale evenwicht dat van belang is bij de botontwikkeling en de seksuele ontwikkeling. Ook zijn kinderen en jongeren sneller én langer dronken.

Jongens en meisjes

 • geen alcohol onder de zestien jaar
 • geen sterke drank onder de achttien jaar

Jongens tussen zestien en achttien jaar

 • niet meer dan twee standaardglazen per keer
 • niet meer dan twee dagen per week
 • geen wekelijkse gewoonte

Meisjes tussen zestien en achttien jaar

 • niet meer dan één à twee standaardglazen per keer
 • niet meer dan twee dagen per week
 • geen wekelijkse gewoonte

Alcohol en gezondheid

Wat zijn de risico's?

Alcohol brengt risico's met zich mee op korte en lange termijn. Op korte termijn zijn een kater, een 'black-out', problemen met verkeersveiligheid, agressie en ongevallen de grootste risico's.

Test jezelf
Hoe riskant is mijn alcoholgebruik? Hoe staat het met mijn kennis over alcohol?

Alcohol. Hoeveel is te veel?

Folder voor volwassenen die de risico's van alcohol belicht en een inschatting toelaat van hoe riskant je eigen drinkgedrag is.