Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Tips en Advies » COVID-19 » Veilig gebruiken

Veilig gebruiken

Alcohol, illegale drugs en medicijnen zijn nooit zonder risico. Wie geen risico’s wil lopen, gebruikt ze beter niet. Zeker nu, wanneer COVID-19 voor extra risico’s zorgt.

Gebruik je toch? Dan neem je best deze voorzorgen.

Zorg voor je algemene gezondheid, zoveel als je kan.

Drink voldoende water doorheen de dag (1 à 2 liter). Eet gezond (voldoende groenten en fruit), beweeg en slaap voldoende. Heb je sowieso lichamelijke gezondheidsproblemen, weet dan dat een besmetting met COVID-19 extra riskant kan zijn voor jou.

Doseer voorzichtig.

Als thuis alcohol gedronken wordt, worden de glazen vaak voller geschonken dan op café of op restaurant. Dat kan ervoor zorgen dat je eigenlijk meer drinkt dan je denkt. Drink niet rechtstreeks van de fles. Dat maakt het immers moeilijker om maat te houden of om in te schatten hoeveel je al gedronken hebt.

Bij illegale drugs vormt onduidelijkheid over de zuiverheid en samenstelling nu een groter risico. Doseer laag en wacht lang genoeg (een uur of langer) om de effecten in te schatten.

Thuis is daarom niet veiliger.

Misschien denk je dat thuis alcohol of andere drugs gebruiken veilig is of veiliger dan wanneer je op stap zou gaan. Bijvoorbeeld omdat je niet meer in het verkeer huiswaarts moet keren. Toch kunnen er ook thuis ongevallen gebeuren. Onder invloed kan je roekeloos, versuft of net opgejaagd en verward raken. Dat maakt het ook thuis moeilijker om risico’s in te schatten. Vergeet niet dat het bij een ongeval thuis moeilijker kan worden om in te grijpen.

Experimenteer of combineer niet met onbekende producten.

Laat je niet verleiden om thuis alleen dingen te proberen waar je geen ervaring mee hebt. Experimenteer dus niet met nieuwe drugs of nieuwe manieren van gebruik. Het combineren van alcohol, illegale drugs en/of medicijnen is, zoals steeds, af te raden. De effecten zijn onvoorspelbaar en vergroten de kans op een overdosis.

Voorkom de kans op besmetting bij gebruik.

Pas eerst en vooral ook voor je druggebruik de algemene richtlijnen toe. Hou afstand van elkaar. Was je handen minstens 40 seconden met water en zeep, voor je begint met de voorbereidingen of het gebruik zelf. Weet dat het virus ook kan overgedragen worden via gebruiksmateriaal en verpakkingen. Ontsmet dus ook de verpakking. Doe dat bijvoorbeeld ook voor de oppervlakte waarvan je een poeder wil snuiven. Poeder dippen met je vinger is geen goed idee.

Deel niet met anderen.

Deel geen snuifrietjes, pijpjes of injectiemateriaal. Doe dat ook niet met zilverpapier, kapkaarten, flessen of glazen of zelfs plastic zakjes. Geef geen joints door aan anderen. ‘Not sharing is caring’.

Denk ook aan de veiligheid van je huisgenoten.

Laat niets rondslingeren, zodat je huisgenoten niet in contact komen met jouw roesmiddelen en materiaal. Gebruik niet in het bijzijn van kinderen. Weet dat ze al vanop jonge leeftijd een voorbeeld aan jou nemen, ook als het om alcohol en medicijnen gaat. Denk ook aan het risico op woede-uitbarstingen en geweld als je onder invloed bent.

Weet dat de centra voor spuitenruil beschikbaar blijven.

Je kan er nog steeds steriel materiaal bekomen. Check best vooraf hun openingsuren en bereikbaarheid. Ook de verstrekking van methadon en subutex blijft mogelijk.

Noodsituatie?

Aarzel niet om de hulpdiensten te contacteren.

Toch liever stoppen? Meer info over hoe je het minderen of stoppen kan aanpakken vind je hier.

Over COVID-19, drank, drugs en pillen

Veilig omgaan met drank, drugs en pillen

Stoppen, minderen en volhouden