'Verslaafd zijn' betekent dat iemand niet meer de baas is over zichzelf. Hij heeft geen vrije keuze meer. De drug heeft de controle overgenomen.

Als je vriend(in) drugs gebruikt, gokt of veel drinkt, is dat zeker reden tot bezorgdheid. Maar hij of zij is daarom nog niet verslaafd. Er zijn mensen die zwaar in de problemen komen door hun gebruik, maar lang niet iedereen die gebruikt, ontwikkelt ook een verslaving.

Omgekeerd kan je problemen krijgen door alcohol- of andere drugs, zonder verslaafd te zijn. Zo kan iemand die één keer te veel gebruikt, grote risico's lopen. Denk maar aan de jonge automobilist die onder invloed van alcohol en/of andere drugs achter het stuur kruipt en een ongeval veroorzaakt.

Het gebruik van drank, drugs en pillen of gokken is dus nooit zonder risico’s. Niet alleen voor de persoon zelf, maar mogelijk ook voor diens omgeving. En dus ook voor jou als vriend. Verslaafd of niet, het kan jullie vriendschap behoorlijk op de proef stellen. Als je je zorgen maakt, blijf er dan niet mee zitten, maar ga het gesprek met je vriend(in) aan.

Meer weten over verslaving?

  • Geraakt iedereen die drugs gebruikt eraan verslaafd?
  • Wanneer is iemand verslaafd?