Iemand met alcohol- of drugproblemen helpen, kan heel frustrerend zijn. Het is confronterend om vast te stellen dat je het probleem van iemand anders niet in diens plaats kan oplossen. Hoever wil je gaan om jouw vriend(in) te helpen? Wat doe je als je vriend(in) keer op keer op jou een beroep doet? Hoever kan je gaan zonder er zelf mee onderdoor te gaan? Let op voor valkuilen doordat je in een vaak voorkomende rol kruipt.

De reparateur

Het is niet de bedoeling dat jij de brokken van je vriend(in) lijmt. Je bedoelt het goed en je wil helpen, maar dat kan averechts werken. Laat je vriend(in) zoveel mogelijk zelf de verantwoordelijkheid opnemen. Neem zijn of haar problemen niet over.

Door keer op keer in te springen, loop je de kans dat je vriend(in) daar op den duur gaat op rekenen: ‘Een ander zal de negatieve gevolgen van mijn drank- of druggebruik wel oplossen.’ Dat maakt het voor hem alleen maar gemakkelijker om zijn problemen zelf ten gronde aan te pakken. Je vriend(in) heeft de nadelen van het gebruik als het ware nodig om tot inzicht te komen. Helpen betekent dus ook kordaat en consequent zijn, en grenzen stellen waar nodig.

De redder in nood

Denk aan jezelf en zorg voor jezelf. Als je veel om iemand geeft, bestaat het risico dat je jezelf compleet wegcijfert. Op momenten dat het moeilijk gaat, moet je soms "Tot hier en niet verder" zeggen. Dat betekent niet dat je je vriend(in) in de steek laat. Integendeel. Weet dat je iemand soms alleen maar kan helpen door wat afstand te nemen.

Denk na over je eigen grenzen. Wat kan je aan, wat niet? Hoeveel tijd en moeite kan je opbrengen om je vriend(in) te helpen? Maak dat dan ook duidelijk aan je vriend. Zo help je niet alleen je vriend, maar zorg je ook voor jezelf. Eindeloos begrip tonen of inspringen houdt niemand vol.

Er zijn ook grenzen aan hoeveel vertrouwen je iemand kan geven. Laat je niet aan het lijntje houden door leugens of beloften die niet ingelost worden. Vertrouwen en respect moeten van twee kanten komen.

De Druglijn helpt je op weg

Een probleem met drank, drugs, pillen of gokken, kan een vriendschap serieus op de proef stellen. Zit je nog met vragen? Wil je meer tips over hoe je kan omgaan met het druggebruik van je vriend, kameraad of collega? Wil je je hart eens luchten?

We zijn er voor jou. Contacteer ons anoniem. We luisteren onbevooroordeeld naar jouw verhaal, geven je betrouwbare informatie, een eerste advies en helpen je op weg naar meer hulp bij jou in de buurt.