Jij en zowat iedereen vindt dat het alcohol- of ander druggebruik van je vriend(in) te ver gaat en dat het moet stoppen of minderen. Maar deelt je vriend(in) zelf die overtuiging? Vaak zit je gevangen tussen het besef van wat er best zou gebeuren, en hoe weinig er in de praktijk lijkt te lukken omdat je vriend(in) niet gemotiveerd is.

Iemand overtuigen om te stoppen of zich te laten helpen is moeilijk, hoe graag je het ook zou willen. Toverformules bestaan niet en dwingen werkt vaak averechts. Maar dat betekent niet dat er niets kan gebeuren. Jouw invloed is niet te onderschatten. Al zal je je vaak tevreden moeten stellen met kleine stapjes vooruit. Je kan helpen om je vriend(in) tot inzicht te brengen, maar ook redenen te geven die het stoppen of minderen de moeite waard maken.

Je vriend(in) op weg helpen naar stoppen of minderen.

Zonder een duwtje in de rug verandert er zelden wat. Maar wees realistisch en ga stap voor stap te werk. Besef dat je van iemand die zelf geen problemen ziet of toegeeft, niet mag verwachten dat hij of zij plotsklaps stopt. Probeer eerst je vriend(in) zover te krijgen dat hij of zij toegeeft dat er nadelen aan het gebruik zijn. Dat maakt de kans groter dat er over stoppen gepraat kan worden. Echt beslissen om te stoppen of minderen en op zoek gaan naar concrete oplossingen, volgt later. Uiteindelijk is het de keuze van je vriend(in) om te gebruiken. Het besluit om te stoppen, zal dus uiteindelijk ook van hem- of haarzelf moeten komen.

Als de motivatie wat minder is…

De wil, de motivatie en de beslissing om iets aan het gebruik te doen, kan heel wankel zijn. Misschien blaast je vriend(in) warm en koud. Ook als de twijfels de kop opsteken, blijft jouw aanmoediging als vriend(in) belangrijk. Wie met succes wil stoppen of minderen moet daar behoorlijk gemotiveerd voor zijn. Die motivatie moet groeien. Tot zolang kan je vriend(in) best een duwtje in de rug blijven gebruiken.

Eens iemand beslist heeft om te stoppen of te minderen, kan het ook nog wat voeten in de aarde hebben voordat iemand dat ook echt doet. Er kunnen nog momenten komen waarop je vriend(in) minder gemotiveerd is. Misschien lijkt hij of zij zelfs op dat besluit terug te keren. Je kan je vriend(in) helpen om gefocust te blijven. Bijvoorbeeld door de voor- en nadelen van zowel blijven gebruiken als stoppen op een blad papier op te lijsten. Zo maak je samen een balans op. Dat toont hem of haar waarom het de moeite loont om te stoppen of te minderen. Bovendien helpt het jullie allebei inzien waar de valkuilen zitten.

Zelfs als je vriend(in) vast van plan is om te stoppen of te minderen, heeft hij of zij nog een hele weg voor de boeg. Ook daarbij kan jij helpen.

Test jezelf

Is je gebruik riskant? Gok of game je te veel? Kom het snel en anoniem te weten via deze test

Iemand steunen bij het stoppen met drank, drugs, pillen en gokken

Je zoon, dochter, ouder, partner, broer, zus of vriend(in) wil stoppen. Hoe kan jij daarin bijstaan? Deze brochure van De Druglijn biedt basisadvies en houvast.