Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Veelgestelde vragen naasten » Kan druggebruik voorkomen worden?

Kan druggebruik voorkomen worden?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een ander woord voor voorkomen is ‘preventie’. Daaronder kan je zowel het voorkomen van druggebruik als het voorkomen van drugproblemen verstaan.

De beste manier om drugsproblemen te voorkomen, is uiteraard geen drugs te gebruiken. Anders gezegd: wie geen risico’s wil nemen met drugs, gebruikt ze beter niet.

Preventie kan verschillende doelen hebben

De realiteit is dat drugs ruim aanwezig zijn in onze samenleving. De mogelijke problemen zijn veel ruimer en diverser dan enkel verslaving: gebruik heeft een impact op gezondheid, veiligheid, welzijn, …

Daarom splitst VAD (de koepelorganisatie waarvan De Druglijn een initiatief is) het doel van preventie op in vijf:

  • Niet-gebruik aanmoedigen, ondersteunen en bestendigen
  • Experimenteergedrag uitstellen
  • Verantwoordelijk gedrag bevorderen
  • Vroegtijdige aanpak van beginnende problemen stimuleren
  • Schade beperken

Preventie in de opvoeding?

Wil je als ouder druggebruik bij je kinderen voorkomen? Dan vind je advies op maat op de pagina’s over alcohol, drugs en opvoeden.

Drie manieren om preventief te werken

Preventie heeft de beste kans op slagen als het een combinatie is van verschillende manieren van aanpakken.

Een werk van lange adem dus, waarin best zoveel mogelijk mensen werken aan een alcohol-en drugbeleid. Op de website van VAD, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs, lees je hoe dat in zijn werk gaat.

Beleidsmatig kan drugpreventie op verschillende manieren gebeuren:

  • door iedereen goed te informeren en sociaal weerbaar te maken zodat mensen kunnen omgaan met groepsdruk
  • door te zorgen dat de omgeving van mensen mogelijkheden biedt zodat ze niet moeten vluchten in drugs
  • door de aanmaak en de handel van drugs te bestrijden en gebruik te bestraffen.

Geen van die drie manieren is op zich sterk genoeg om te slagen. Simpelweg verbieden of bestraffen lukt vaak niet, alleen maar goed informeren door iemand een foldertje te bezorgen biedt evenmin waterdichte garanties, en een goede sfeer in het gezin alleen kan ook onvoldoende zijn om problemen te voorkomen. De combinatie is nodig.

Preventiematerialen en -methodieken

De Druglijn gelooft in de kracht van preventiewerk. Dat blijkt uit het materiaal dat we zelf aanmaken en verspreiden en uit de campagnes waaraan we meewerken.

Eén van de manieren om aan preventie te doen is individueel, van persoon tot persoon. Een goed gesprek in een vertrouwelijke sfeer heeft vaak meer zin dan wat mensen zich meestal bij preventie voorstellen. Dus: misschien ben jijzelf wel de beste preventiewerker.

In de aanpak van persoon tot persoon kan ook De Druglijn een unieke rol spelen. Een telefoongesprek of een mail laat toe om op maat gesneden informatie aan te bieden, want elke persoon en elke situatie is uniek. Aarzel niet om met ons te bellen, chatten of mailen.

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft drank, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden

Veelgestelde vragen

Partners, familieleden en vrienden van mensen die in de problemen komen door hun gebruik, zitten vaak met dezelfde onzekerheden. Op deze pagina’s vind je antwoorden op de vragen die we bij De Druglijn het vaakst horen.