Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Als je vader of moeder gebruikt » Wat als je het huis uit bent?

Wat als je het huis uit bent?

Op eigen benen staan is niet altijd even gemakkelijk. Als volwassene met een ouder die drinkt, gokt of drugs gebruikt, is het nog ingewikkelder. Je jeugdervaringen blijven, bewust of onbewust, invloed uitoefenen.

Misschien stel je je wel vragen over vroeger. Of over de invloed van jouw gezinsleven op je leven nu. Terugkijken naar je jeugd is pijnlijk en confronterend, maar kan je helpen om grip te krijgen op wat je hebt meegemaakt. Je gevoelens een plaats geven is belangrijk.

Daarnaast zijn er ook een aantal keuzes die je moet maken.

  • Op welke manier wil je contact houden met je drinkende ouder?
  • Hoe moet het verder met de zorg, als jij er niet bent om die op jou te nemen?
  • En hoe ga je ermee om naar je eigen kinderen toe?

De kans is groot dat het aanvoelt alsof je tussen twee vuren zit. Je hebt je eigen relatie, je eigen leven en je eigen gezin, maar blijft ook zitten met de bezorgdheden om je gebruikende ouder thuis.

Contact met ouders

Hoe je met je ouders omgaat nu je niet meer bij hen woont, beslis je zelf. Alles hangt af van de situatie toen je nog thuis woonde en hoe jij die hebt ervaren. Het contact zal niet altijd gemakkelijk zijn. Zeker niet als je ouder nog steeds een alcohol- of drugprobleem heeft.

Een probleem met drank, drugs, pillen of gokken kan heel wat schade aanrichten in gezinsrelaties. Misschien is er te veel gebeurd vroeger, waardoor je geen contact meer hebt. Is dat er wel nog, kan het goed zijn om met je ouder te praten over het vroegere drinken, hoe jij dat hebt ervaren en hoe dat van invloed op jou is geweest.

Soms is contact verbreken de beste keuze, om bijvoorbeeld het verleden achter je te kunnen laten. Dat klinkt drastisch, maar het betekent niet dat je je vader of moeder niet meer als je ouder beschouwt. Die beslissing ligt bij jou. Je kan daarover op onbegrip botsen bij mensen in je omgeving. Besef dat zij niet weten wat kinderen van een ouder met een alcohol- of drugprobleem hebben meegemaakt. Vaak denken mensen dat contact houden goed is voor jou en voor je ouder. Maar alleen jij kan uitmaken of dat ook voor jou het geval is.

Het omgekeerde kan ook: dat jij wel contact wilt, maar je ouder die gebruikt niet meer. Dat kan pijnlijk zijn en de verwerking bemoeilijken. Ook als je gebruikende ouder is overleden, kunnen onverwerkte gevoelens je blijven parten spelen.

Misschien heb je nooit met hen over de problemen kunnen praten. Of misschien blijf je kwaad op je ouder en voel je je (opnieuw) in de steek gelaten. Het kan ook dat je je schuldig voelt over je boosheid, of omdat je meer opluchting dan verdriet voelt. Je hoeft je niet te schamen voor die gevoelens. Als je er veel last van hebt, is het goed om erover te praten. Misschien kan dat met een ander familielid, je partner of een goede vriend(in). Je kan ook terecht bij je huisarts of andere hulpverlening.

Wat met je eigen kinderen?

Heeft je ouder een probleem met drank, drugs, pillen of gokken en heb je zelf kinderen? Dan duiken er vroeg of laat vragen op.

Hoe moeten zij bijvoorbeeld met hun grootouder omgaan?

Het is goed om daar ten gepasten tijde met je kinderen over te praten. Kinderen weten, zien en begrijpen vaak meer dan je als ouder denkt. Zelfs op jonge leeftijd kunnen ze al veel in de gaten hebben. Probeer zo open mogelijk te zijn. Leg uit waarom ‘opa vreemd doet’, of waarom oma ‘raar ruikt’. Jonge kinderen kan je uitleggen dat hun grootouder eigenlijk ziek is, want dat is een afhankelijkheid uiteindelijk. Naarmate ze ouder worden, kunnen ze beter begrijpen wat een alcohol – of drugprobleem inhoudt.

Let op: ga niet ‘je hart uitstorten’ bij je eigen kinderen. Dat doe je beter bij je partner of bij andere volwassenen.

Door de moeilijke band wil je misschien niet dat je kinderen vaak in contact komen met je ouder? Hou er rekening mee dat je ouder een heel andere band kan hebben met jouw kinderen dan (vroeger) met jou. Misschien krijgt je kind meer aandacht van je ouders dan jij vroeger kreeg. Misschien gebruikt hij of zij niet in de buurt van je kinderen.

Bezorgd dat jouw kind zelf gaat experimenteren met alcohol of drugs? Lees hier tips.

Je ouder, alcohol, drugs en pillen

Wat houdt het alcohol- of drugprobleem van je moeder of vader precies in?

Hoe voel jij je?

Ben je in de war over je gevoelens? Hoe voelen anderen zich over het probleem van hun ouder?

Wat kan je doen?

Besef dat jij je vader of moeder niet kan redden. Wat kan je dan wel doen?

Brochure