Wat houdt het alcohol- of drugprobleem van je moeder of vader precies in? Het is belangrijk te begrijpen wat een alcohol-, medicatie-, drug- of drankprobleem is. Dat helpt je ook begrijpen hoe je ermee om kan gaan.

Heeft je moeder of vadereen probleem of niet? Hij of zij ontkent of minimaliseert het misschien. Maar jij vindt vermoedelijk van wel. Soms worden alcohol, pillen of drugs een vlucht voor andere problemen. Soms loopt het één keer fout, soms keer op keer. Wanneer kan je dan van een probleem spreken?

Als jij er zelf van overtuigd bent dat er een probleem is, zit je waarschijnlijk met vragen. Kan je hem of haar niet overtuigen? En waarom stopt je moeder of vader er niet gewoon mee?

Of zit je in een situatie waarbij je moeder of vader opgenomen wordt in het ziekenhuis? Dan duiken er weer andere onzekerheden op: Voor hoe lang? Hoe wordt alles thuis geregeld? Wie zal er voor jou zorgen? Wat gebeurt er wanneer iemand opgenomen is?

Als je ouder drinkt (+14)

Dit infoboekje voor jongeren tussen 14 en 18 jaar van ouders met een alcoholprobleem bevat concrete tips, doe-opdrachten en antwoorden op vaak gestelde vragen.