Het allerliefst zou je willen dat je ouder gewoon stopt met zoveel te drinken, gokken, pillen of drugs te gebruiken. En pa of ma zegt misschien wel dat hij of zij gaat stoppen, maar dat gebeurt niet. Waarom is dat toch zo moeilijk?

Stoppen kan helaas een heel zware opdracht zijn. Soms lukt het zonder hulp of met steun van de mensen rondom jou. Soms is hulp van een huisarts, een psycholoog of een psychiater nodig. En soms is een behandeling in een drughulpverleningscentrum noodzakelijk om op een veilige manier te ontwennen.

Tijdens zo'n behandeling leert men problemen oplossen. En vooral: hoe men zich terug goed kan voelen - zonder drugs. Helaas komt herval of opnieuw beginnen met alcohol en/of drugs vaak voor. Een slechte ervaring, het missen van vroegere vrienden die ook drugs gebruikten, een feestje waar gedronken wordt, … Het kan allemaal aanleiding geven tot opnieuw beginnen gebruiken.

Goed om weten...

Stoppen met gokken, pillen, alcohol of drugs is moeilijk. Een afhankelijkheid krijg je niet zomaar onder controle. Het kan meerdere pogingen vergen en is een verhaal van vallen en opstaan.

  • Als je ouder moeite heeft met stoppen, wil dat niet zeggen dat je ouder ‘een zwak karakter’ heeft of geen sterke wil heeft om te stoppen.
  • Afhankelijkheid is een hersenziekte. Alcohol en drugs veranderen je hersenen en dat maakt het zo moeilijk om te stoppen.
  • Een ma of pa die afhankelijk is van drank, drugs, gokken of medicijnen voelt zich ook schuldig. Hij of zij schaamt zich waarschijnlijk voor het gebruik en de mogelijke gevolgen.
  • Jij kan het probleem van je ouder niet in zijn of haar plaats oplossen. Je ma of pa moet uiteindelijk zelf minderen of stoppen. Jij kan hem of haar daarin wel steunen. Hoe?

Het probleem kan zwaar op jou wegen. Soms voelen kinderen zich schuldig, andere keren kwaad of verdrietig. Hoe voel jij je?

Mama is al verschillende keren gestopt met drinken. Maar ze begint altijd opnieuw.

Zoë

Als pa echt van me houdt, zou hij toch stoppen? Ma zegt dat we door die coke soms geen geld hebben om eten te kopen.

Stef