Mensen die alcohol drinken, pillen slikken, gokken of drugs gebruiken, worden niet altijd afhankelijk. Maar als jij last hebt door hun gebruik, dan is er een probleem.

Waarom?

De meeste mensen gebruiken drugs, alcohol of pillen omdat ze het leuk of lekker vinden of om te ontspannen. Soms omdat ze meedoen met anderen. Of om hun problemen te vergeten. Na enkele pintjes, pillen of wat drugs lijkt het leven minder zwaar. Andere mensen doen het om langer en meer te kunnen werken of bijvoorbeeld om de stress de baas te kunnen.

Maar zorgen of vermoeidheid verdwijnen er natuurlijk niet mee. Integendeel: door te veel en te vaak alcohol te drinken, drugs te nemen, pillen te slikken of te gokken, loop je het gevaar niet meer zonder te kunnen. Zo worden de problemen alleen maar groter.

Wat denk jij dat de redenen zijn voor jouw ouder? Het is goed daar eens grondig bij stil te staan.

Invloed op gevoelens & gedrag

Als je gokt, drink, drugs of pillen gebruikt, heeft dat invloed op je gevoelens. Na gebruik voel je je eerst prettig, gelukkig, ‘high’. Als dat effect weg is, voel je je echter weer slecht en neerslachtig. Of prikkelbaar, versuft en angstig. Je ouder vindt het natuurlijk niet leuk zich zo te voelen, maar kan er weinig aan doen. Onthoud goed dat die gevoelens er zijn door de drank, drugs of pillen. Het ligt echt niet aan jou of wat jij doet.

Gebruik heeft ook invloed op het gedrag van je ouder. Het gebruik zorgt ervoor dat je je leven niet meer helemaal in eigen handen hebt. Je ouder ligt misschien heel de dag te slapen, doet niets meer in huis, blijft liever binnen of vermijdt contact met andere mensen. Misschien gaat jouw ma of pa wel schreeuwen voor het minste, of zegt zij of hij net urenlang geen woord.

Goed om weten...

Wie drugs, alcohol of medicatie gebruikt, kan problemen krijgen met de gezondheid, thuis, op het werk, met de politie, enzovoort. Maar het ene drugprobleem is het andere niet.

Iemand die problemen heeft met alcohol of drugs...

  • ...heeft hulp nodig.
  • ...zoekt vaak excuses voor zijn of haar gebruik.
  • ...hoef je meestal niet te overtuigen van het probleem. Dat weet hij of zij vaak heel goed, maar wie (soms jarenlang) een probleem ontkent of verstopt, kan dat nu eenmaal moeilijk toegeven.
  • ...draagt zelf de verantwoordelijkheid (dat moeten andere gezinsleden niet doen).

In sommige gezinnen houden ouders hun beloften niet, loopt het huishouden in het honderd of wordt er veel ruzie gemaakt. Het kan ook zijn dat er niet genoeg geld is voor uitstapjes, schoolgerief, kleren of zelfs eten. Het kan zo vaak verkeerd lopen dat jij je als kind thuis niet meer goed voelt. Ook als je niet meer inwoont bij je ouders, kan het zwaar wegen op jouw band en contact met hen. Hoe ga jij om met jouw gevoelens?

Psychische problemen

Drugproblemen gaan vaak samen met bijvoorbeeld depressies of angsten. Wil je meer weten over psychische problemen? Op deze site vind je heel veel informatie en tips.

Mijn pa zegt dat hij coke is beginnen te gebruiken omdat hij veel en lang moest werken. Hij is met die drugs gestopt sinds hij een zware depressie heeft gehad.

Lisa

Wat kan ik doen?

Ga op zoek naar jouw sterktes. Dat helpt om goed met de situatie om te kunnen.