Je kan pas helpen als je daarvoor de nodige kracht hebt, en niet mee kapot gaat aan het probleem.

Misschien viel het in het begin wel mee. Maar naarmate je partner meer ging drinken of vaker ging gebruiken, namen de ruzies, geldproblemen, problemen bij de studies of op het werk, … alleen maar toe. Misschien voel je je uitgeput en moedeloos? Of ben je ontmoedigd? Je hebt al zo vaak proberen praten over de drank of drugs. Maar je partner werd boos of ontkende elk probleem en nu weet je niet meer hoe je het moet aanpakken.

Is jouw grens overschreden? Tal van klachten kunnen daarop wijzen: hoofdpijn, rugpijn, nekpijn, buikpijn, slapeloosheid, … Je kan minder geduld opbrengen, je wordt prikkelbaar of juist onverschillig.

Zorg voor jezelf

Het belangrijk om voldoende voor jezelf te zorgen. Dat is ook in het belang van je partner. Want als jij eronderdoor gaat, is ook hij of zij slechter af. Laat de bezorgdheid om of de zorg voor je partner niet ten koste van je eigen gezondheid gaan. Je kan een ander immers maar steunen als je zelf nog de nodige kracht hebt. Zoek dus steun voor jezelf.

Er is in je omgeving vast wel iemand bij wie je terechtkan: een broer of zus, een goede vriend of vriendin. Kies iemand die jouw vertrouwen waard is. Iemand waarbij je zo nu en dan wat stoom kunt bij aflaten. Alleen zo hou je het vol.

Of zoek professionele hulp.

Maarten blowt bijna elke dag. Zoals het nu loopt, is echt niet fijn meer. Hij is vaak nerveus en kortaf, gewoon omdat hij niet kan blowen.

Lees het verhaal van Stien (16 jaar)

Lees meer