Als je partner aan zijn probleem wil werken, kan jij heel wat betekenen. Onderschat het belang niet van er gewoon te zijn. Je hoeft echt geen expert in drank-, drug- of gokproblemen te zijn om verschil te kunnen maken. Jij kent je partner het best. Wees gewoon jezelf. Maak tijd vrij om samen iets leuks te doen en zo de zorgen even aan de kant te zetten.

Gun jezelf en je partner tijd

Een afhankelijkheid is geen knop die je zomaar omdraait. Stoppen gaat met ups en downs. Bovendien betekent stoppen niet dat alle problemen meteen van de baan zijn. Hou er dus rekening mee dat stoppen meer tijd vraagt dan verwacht. Gun jezelf en je partner die tijd.

Wisselende motivatie

De wil om te stoppen (de motivatie) is geen kwestie van alles of niets. Het is iets dat kan groeien en waarbij veel mensen een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Wie besluit om te minderen of te stoppen, heeft vaak al een hele weg afgelegd. Maar ook na de beslissing kan de motivatie schommelen.

Op moeilijke momenten kan het helpen om de voor- en nadelen van zowel blijven gebruiken als stoppen op te lijsten in twee kolommen. Zo maakt je partner een balans op, die letterlijk toont waarom het de moeite loont om te stoppen, maar ook waar de valkuilen zitten.

Zorg dat je voldoende weet over stoppen

Stoppen zonder slag of stoot is een illusie. Er komen zonder twijfel heel wat lichamelijk en psychische klachten bij kijken. Goed voorbereid en geïnformeerd zijn helpt om die klachten op te vangen. Op deze site vind je bakken informatie over drank, drugs, pillen, gokken en gamen, bijvoorbeeld in het Drugs ABC.

Praat

Het heeft geen zin om met je zorgen, emoties en vragen te blijven zitten. Je kan je op je eentje suf piekeren, maar daarmee help je jezelf en je partner niet vooruit. Het kan best lastig zijn om met je partner over alcohol of andere drugs te praten. Als je partner een probleem met drank, drugs, pillen of gokken heeft, zal dat waarschijnlijk zwaar doorwegen op jullie relatie en op jouw vertrouwen. Om iemand te kunnen steunen, is vertrouwen essentieel. Niet gemakkelijk dus, en toch raak je enkel verder door alles uit te praten. Dat vergt wel dat zowel jij als je partner zich open, eerlijk en dus ook kwetsbaar willen en kunnen opstellen.

Zoek naar een gepast moment om te praten. Dus niet als je partner opnieuw gebruikt heeft of wanneer je zelf kwaad of te emotioneel bent. Kies een ogenblik waarop jullie allebei rustig zijn en waarop je partner open lijkt te staan voor een gesprek.

Laat de ander eerst zijn verhaal doen voor je je eigen mening geeft. De neiging om te gaan waarschuwen en overtuigen is erg groot aangezien je zo bezorgd bent. Probeer de zaken ook vanuit het perspectief van je partner te zien. Zo krijg je inzicht in waarom het zo verleidelijk is om te gebruiken. Door daar oog en oor voor te hebben, kan er ook ruimte ontstaan om het nadien te hebben over mogelijke nadelen van zijn of haar gebruik.

Vertel over je eigen gevoelens en zorgen. Geef aan hoe jij je voelt bij het druggebruik en welke gevolgen het gebruik voor jou heeft. Spreek in de ik-vorm. Dat is minder beschuldigend en je partner zal dan ook meer openstaan voor jouw standpunt en bezorgdheden. Bijvoorbeeld: "Ik voel me in de steek gelaten als je de ganse avond stoned bent." Of: "Ik zou het fijn vinden als je je aan onze afspraken zou houden." Dat is minder confronterend dan: "Jij bent altijd dronken. Jij komt je beloftes nooit na. Je ziet me niet meer staan." Zulke uitspraken doen je partner alleen maar in het verweer gaan.

Als je partner wil stoppen, dan lukt dat waarschijnlijk niet van de ene dag op de andere. De kans op herval is groot. Hoe ga je daar best mee om?

Wat kan ik doen?

Ga op zoek naar jouw sterktes. Dat helpt om goed met de situatie om te kunnen.

Test jezelf

Is je gebruik riskant? Gok of game je te veel? Kom het snel en anoniem te weten via deze test