Als je broer of zus alcohol of drugs gebruikt, dan doet dat ook iets met jou. Iedere situatie is anders, er zijn dus veel verschillende reacties mogelijk...

Recht op je eigen gevoelens en ideeën

Jongere broers of zussen kijken soms erg op naar hun oudere broer of zus. Dat is normaal, maar je moet niet meegaan in alles wat hij/zij zegt of doet. Je hoeft niet hetzelfde te denken of dezelfde mening te hebben.

Omgekeerd, als het je jongere broer of zus is die gebruikt, voel jij je misschien mee verantwoordelijk.

Misschien heb je het gevoel dat je tussen twee vuren staat. En dat je te maken krijgt met verschillende meningen: die van je ouders en die van je broer of zus die gebruikt. Die tussenpositie is moeilijk.

Het is vooral belangrijk dat je naar je eigen gevoelens kijkt. Jij beleeft de situatie op jouw manier. Je hebt recht op je eigen mening. Je ouders, broers en zussen mogen weten hoe jij je voelt en wat jouw standpunt is.

Iedereen reageert anders

  • Het kan zijn dat je een afkeer van alcohol en/of drugs hebt omdat je merkt welke problemen ze veroorzaken.
  • Het is ook mogelijk dat je zelf meer in de verleiding komt om te experimenteren. Als jullie nog bij jullie ouders wonen, heb je misschien wel eens drugs (of alcohol, want ook dat is een drug) gevonden in de slaapkamer van je broer of zus. Of misschien krijg je het zelfs van je broer of zus aangeboden
  • Als je broer of zus die gebruikt nog minderjarig is, ga je het misschien normaal vinden dat jongeren alcohol en drugs gebruiken. Je bent het gewoon dit bij je broer of zus te zien en misschien ken je ook anderen in zijn/haar of jouw vriendenkring die het doen. Weet dat jongeren die gebruiken een uitzondering zijn. Zo gebruikten bijvoorbeeld acht op tien jongens en negen op tien meisjes jonger dan 16 jaar nooit cannabis.

Jouw gebruik

Los van hoe jij reageert op het druggebruik van je broer of zus, niemand is voorbestemd om met drank of drugs in de problemen te komen. Verschillende factoren bepalen of het al dan niet zo ver komt. Het gaat om een combinatie van eigenschappen van de persoon (bijvoorbeeld: hoe stevig sta je in je schoenen, hoe blij ben je met jezelf?), kenmerken van de drug op zich (bijvoorbeeld oppeppende drugs versus verdovende drugs) en invloed van de omgeving (bijvoorbeeld goedkeuring of afkeuring van de vrienden). Het is dus niet zo dat jij per definitie een grotere kans hebt om alcohol of andere drugs te gebruiken omdat je broer of zus dat doet.

Hoe meer informatie je hebt (over de drug, over verslaving...), hoe makkelijker het wordt om een mening te vormen en met de situatie om te gaan. Ga dus op zoek naar informatie.