Je wil je broer of zus helpen, en dus spring je voor hem of haar in de bres. Maar laat je niet te ver meeslepen. Sommige dingen helpen niet, of kunnen een verkeerd effect hebben.

Hou het gebruik niet mee in stand

Doe geen dingen voor je broer of zus die hij/zij zelf zou moeten doen. Zoals huishoudelijke taken in zijn/haar plaats doen, of problemen met collega's, vrienden of leerkrachten uitpraten. Door duidelijke grenzen te stellen, leert hij/zij verantwoordelijkheid te nemen. Het is belangrijk dat je broer of zus geconfronteerd wordt met de negatieve gevolgen van bepaalde keuzes. Op die manier gaat hij/zij zelf redenen ervaren om het gebruik aan te pakken. Het gemakkelijk maken voor je broer of zus om te blijven gebruiken, door problemen op te lossen of zaken te regelen, helpt op geen enkele manier. De verantwoordelijkheid mag niet op jou afgeschoven worden.

Cijfer jezelf niet weg

Jullie hoeven ook niet op eieren te lopen in het gezin. Kom op voor jezelf. Iemand die afhankelijk is van een drug, kan erg manipulatief uit de hoek komen. De drug staat op de eerste plaats en alle middelen zijn goed om eraan te komen. Laat je niet aan het lijntje houden. Valse beloftes leveren niets op en laat duidelijk merken dat je daar geen behoefte aan hebt. Vertrouwen moet verdiend worden.

Tussen je broer/zus en je ouders

Soms vragen ouders dat je als broer of zus erop toeziet dat je broer of zus geen dingen steelt uit huis of niet gebruikt tijdens de afwezigheid van de ouders. Als jij je hier niet goed bij voelt, wees dan eerlijk tegen je ouders. Het is immers niet jouw taak om je broer of zus te controleren.

Anderzijds, maak zelf ook geen misbruik van de situatie. Je lost niets op door je broer of zus te chanteren met het gebruik ten opzicht van jullie ouders. Als je vindt dat je ouders moeten ingelicht worden, doe dit dan vanuit een oprechte bezorgdheid, niet omdat je broer of zus niet toegeeft aan jouw eisen. Aan de andere kant hoef jij je ook niet onder druk te laten zetten door je broer of zus. Ook al gaat hij/zij er niet mee akkoord dat je jullie ouders hierover aanspreekt, laat je niet onder druk zetten om er alleen mee te blijven zitten.

Als een rustig gesprek met je broer of zus niet lukt, dan is de tijd er misschien nog niet rijp voor. Hier lees je hoe je met die situatie om kan gaan.