Als je je zorgen maakt over het gebruik van je broer of zus, en je kan er niet met hem of haar zelf over praten, dan kan je beslissen om je ouders in te lichten.

Als je broer of zus zelf niet klaar is om aan het probleem te werken, dan is het ook niet aan jou om dit op te lossen. Maar als je je zorgen maakt, blijf er dan niet alleen mee rondlopen. Na een tijdje wordt dit veel te zwaar om te dragen. Praat erover met je ouders. Leg hen uit waarom je denkt dat het te ver gaat. Help hen de weg te vinden naar informatie. Een goed vertrekpunt kan onze rubriek voor ouders zijn.

Praat met je ouders en zeg hen wat je niet leuk vindt. Bijvoorbeeld welke last jij ondervindt van het gedrag van je broer of zus. Geef aan dat het niet jouw taak is je broer of zus te controleren of tot de orde te roepen.

Je kan ook erg kwaad zijn op je ouders. Misschien heb je het gevoel dat ze niet op tijd hebben ingegrepen of voel je je verwaarloosd omdat alle aandacht naar je broer of zus gaat. Je ouders kunnen geen gedachten lezen. Bespreek waar je mee zit en praat hierbij vanuit jouw gedachten en gevoelens. Het kan dat ze helemaal niet beseffen welke impact deze situatie op jou heeft. Door in gesprek te gaan, kan je hen hiervan bewust maken. Vind je de stap zetten om te praten nog te groot? Denk er dan eens aan om alles neer te schrijven in een brief en die aan je ouders te geven.

Laat je tegelijkertijd niet teveel meeslepen door de situatie. Zorg voor jezelf.

Test jezelf

Is je gebruik riskant? Gok of game je te veel? Kom het snel en anoniem te weten via deze test