Misschien vermoed je enkel dat je broer of zus een probleem heeft met alcohol of andere drugs. Of misschien weet je het zeker. Dat zijn twee verschillende situaties.

Je hebt vermoedens

Je bent niet altijd perfect op de hoogte van wat er gaande is in het leven van je broer of zus. Misschien voel je dat er iets gaande is, maar weet je het niet zeker. Dat kan: in veel gezinnen wordt er niet openlijk gesproken over problemen met alcohol of drugs. Tegelijkertijd wil je je ook niet nodeloos zorgen maken of zaken erger maken dan ze zijn.

Probeer eerst met je gezinsleden te praten. Vraag hen wat er aan de hand is. Leg uit dat je je zorgen maakt en dat je graag wilt weten of dat terecht is.

Misschien kan je niet onmiddellijk terecht bij je ouders of broer of zus om te vragen wat er aan de hand is. Het kan ook zijn dat jij de eerste in het gezin bent die deze zorgen of vermoedens heeft. En dan wil je je broer of zus ook niet onterecht beschuldigen... Hoe ga je best om met die vermoedens?

Je weet het zeker

Alcohol, cannabis, cocaïne of nog iets anders: je broer of zus gebruikt drugs. Je hebt dat ontdekt, je broer of zus heeft je in vertrouwen genomen of je was al op de hoogte. Misschien wist je het zelfs al heel lang, maar begin je je er nu pas vragen bij te stellen. Vertrek eerst vanuit jezelf:

Alcohol. Hoeveel is te veel?

Folder voor volwassenen die de risico's van alcohol belicht en een inschatting toelaat van hoe riskant je eigen drinkgedrag is.