Soms wordt het allemaal teveel. De spanningen thuis, de zorgen om je broer of zus, de impact op je dagelijkse leven. Af en toe je hart eens luchten bij iemand anders, kan dan een grote hulp zijn.

In jouw omgeving

Een eerste hulpbron is jouw sociale netwerk. Vaak zijn dit je ouders. Ook andere broers en zussen spelen een belangrijke rol. Broers en zussen onder elkaar delen veel, omdat zij hetzelfde meemaken. Naarmate je ouder wordt, worden vrienden belangrijker. Je hoeft niet per se met hen te praten over je broer of zus, ook gewoon even bij hen op bezoek gaan en weg zijn uit de situatie thuis kan een hulp zijn.

Professionele hulp

Als je het gevoel hebt dat je ouders of andere broers of zussen al te veel lasten hebben, is het toch belangrijk dat je bij iemand terecht kan. Iemand om op je vragen te antwoorden en eventuele moeilijkheden mee te bespreken. Ook iemand die niet betrokken is in de gezinssituatie kan je misschien goede raad geven. Niet alleen de persoon met de afhankelijkheid zelf, maar ook mensen uit de omgeving kunnen bij de hulpverlening terecht. Je kan ook praten met een buitenstaander, zoals een psycholoog, je huisarts of, voor jongeren, iemand van het CLB of JAC. Soms biedt dat meer steun dan de hulp van familie en vrienden. Het feit dat die persoon de gebruikende broer of zus niet kent en dus ook geen oordeel kan vellen, kan voor sommige mensen een geruststelling zijn.

Het is niet makkelijk om de juiste weg te vinden in het aanbod van hulpverlening. De Druglijn staat klaar om je hierbij te helpen. Contacteer ons anoniem via telefoon, mail of chat. Je kan bij ons terecht voor betrouwbare informatie, een eerste advies en contactgegevens voor verdere hulp. Ook wanneer je gewoon je verhaal kwijt wilt, zijn we er om naar jou te luisteren.