Het is en blijft je broer of zus. En dus wil je hem of haar echt wel helpen. Maar daarvoor moet je stevig in je schoenen staan. Zoniet kan je meegesleurd worden in de kopzorgen en problemen. Het belangrijk dat je blijft werk maken van je de relatie met je gebruikende broer of zus. Maar verlies ook je andere broers of zussen en je ouders niet uit het oog.

Praten is de basis

Hoe je het ook draait of keert, praten is belangrijk. Zowel met je broer of zus als met je ouders. In sommige gezinnen kan er over van alles en nog wat gepraat worden, behalve over de problemen in het gezin. Vooral om de pijn, het ongemak of de schaamte uit de weg te gaan. Maar als er niet wordt gepraat over het probleem of het gebruik van je broer of zus, raakt het natuurlijk niet opgelost. Hoe je zo een gesprek kan aanpakken, lees je hier.

Verder helpen...

Hulp zoeken

Als je het gevoel hebt weinig invloed te hebben op de situatie van je broer of zus, blijf er dan niet alleen mee zitten. Ga op zoek naar mensen die luisteren en die jou of eventueel je broer of zus kunnen helpen. Communicatie is de verantwoordelijkheid van iedereen in het gezin en vooral van je ouders. Als er in jouw gezin geen openheid is om over gevoelige onderwerpen te praten, kan je proberen om met iemand buiten je gezin te spreken over wat jou zorgen baart.

Als je op zoek bent naar hulp of gewoon je verhaal eens wilt doen, contacteer dan De DrugLijn. We geven deskundig en anoniem antwoord op je vragen en kunnen je ook de weg tonen naar andere vormen van hulpverlening, als je dat wenst.

Iemand steunen bij het stoppen met drank, drugs, pillen en gokken

Wil je iemand uit je omgeving - zoon, dochter, ouder, partner, broer, zus, vriend(in),…- helpen bij het stoppen met drank- of druggebruik? Deze folder biedt basisadvies en houvast.