Met je kind praten over alcohol of drugs is niet vanzelfsprekend. Wanneer begin je er best aan? En hoe pak je het dan aan?
Ga op tijd het gesprek aan.
Alcohol: Wacht niet tot je kind met alcohol geconfronteerd wordt om erover te praten. De overstap van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs is een goed moment. Er breekt dan voor je kind een periode van grote veranderingen aan. Een feestje waar alcohol gedronken wordt, vormt bijvoorbeeld een goede aanleiding om erover te praten.
Drugs: Ook voor drugs geldt dat je er beter over begint voordat je kind er mee in aanraking komt. Tienjarigen zijn hier nog te jong voor, wacht tot drugs in de leefwereld van je kind komen. Uit onderzoek blijkt dat de scharnierleeftijd om te beginnen met cannabis 15-16 jaar is. In de leefwereld van je kind kan je een goede aanleiding vinden om erover te praten. Bijvoorbeeld geruchten over cannabisgebruik in het jeugdhuis, een klasgenoot die betrapt werd…
Af en toe een goed gesprek.
Dat is beter dan vaak op het onderwerp terugkomen. Er te dikwijls over praten komt sneller over als zeuren en zal zijn effect missen.
Een geschikt moment en een geschikte plek.
Een goede timing van het gesprek helpt. Dus niet als je kind andere zaken aan zijn hoofd heeft of als er ruzie is. Kies voor een moment waarop jullie allebei rustig zijn en waarop je kind open lijkt te staan voor een gesprek. Het is een goed idee een gesprek te voeren terwijl je samen iets doet (bijvoorbeeld tijdens de afwas of tijdens een rit in de wagen). Dat kan het gesprek meer ongedwongen maken.
Pauzeer op tijd.
Als jij of je kind kwaad worden tijdens het gesprek, dan stop je er beter even mee.
Laat de deur op een kier.
Een eenzijdige preek komt meestal niet aan. Lukt praten niet, forceer dan niets. Laat merken dat je steeds bereid bent om te praten. Het is belangrijk dat je kind weet dat hij of zij bij jou terecht kan.
Geloof in jezelf.
Zelf wat meer over alcohol en drugs weten, kan helpen, maar je hoeft echt geen expert te zijn om een gesprek aan te gaan. Het komt eropaan dat je samen naar antwoorden zoekt. Jouw mening telt echt wel voor je kind. Goede informatie maakt het wel makkelijker om uit te leggen waarom je bepaalde grenzen stelt. In het Drugs ABC vind je per product informatie over de werking, risico's en effecten.
Test jezelf

Is je gebruik riskant? Gok of game je te veel? Kom het snel en anoniem te weten via deze test
Hoe hou je het gamen van je kind gezond?
Naast alcohol en drugs, zitten veel ouders met vragen over gamen. Wanneer gamet je kind te veel? Is het echt een risico? Hoe voorkom je problemen?