Als je weet dat je kind wel eens (te veel) alcohol drinkt of dat je tiener met drugs experimenteert, probeer dan niet overhaast te reageren. Experimenteren hoort bij het opgroeien en hoeft niet altijd te verontrusten. Maar als het om alcohol of drugs gaat, vraagt het wel om duidelijke grenzen.

Hoe riskant experimenteren met alcohol of drugs is, hangt van verschillende factoren af. Niet alleen de hoeveelheid die gedronken wordt of de eigenschappen van de drug zijn van belang, ook de omstandigheden en de persoonlijkheid van je kind spelen mee. Als je kind bijvoorbeeld erg impulsief of beïnvloedbaar is, of als het slecht in zijn vel zit, dan is het gebruiken van alcohol of drugs een pak riskanter dan bij iemand die sterk in zijn of haar schoenen staat.

Hou dus rekening met wie je kind is en hoe het zich voelt. Tracht zicht te krijgen op de betekenis die het experimenteren voor je kind heeft. Is het een manier om contact te leggen of om te gaan met groepsdruk? Hoe beter je de risico's kan inschatten, hoe beter je ondersteuning kan geven en de nodige grenzen kan bepalen.

Mijn kind en drugs. De meest gestelde vragen

Onzeker in je opvoeding over drugs? Bang dat je er te weinig van kent? Een vermoeden van gebruik? Deze folder biedt een antwoord.

Vorige zomer gingen de poppen aan het dansen. Mijn vrouw vond een zakje weed op Laurens' kamer. De grond zakte onder onze voeten weg.

Lees het verhaal van Frank (48 jaar)

Lees meer