Kinderen en jongeren nemen onbewust gedragingen en meningen van hun ouders over. Daarom is het belangrijk om zelf bewust om te gaan met het gebruik van alcohol en drugs in het bijzijn van je kinderen. Als ouder sta je model.

Wat als ik zelf wel eens alcohol of drugs gebruik?

Het is niet omdat je zelf drinkt, dat je je kinderen niet kan verbieden om dat ook te doen. Praat over jouw alcoholgebruik en wees eerlijk over de voor- en nadelen. Leg aan je kind uit waarom je alcohol drinkt en waarom je toch niet wil dat hij of zij daarmee begint. Stel duidelijke grenzen: drink geen alcohol onder de 18 jaar.

Ook ouders die zelf blowen, kunnen hun kinderen dat verbieden. Cannabis is net zoals alcohol extra schadelijk voor jonge hersenen. Daarbij is cannabis een illegaal product. Let trouwens op voor de redenering 'wat ik vroeger deed, zal voor mijn kind ook wel geen kwaad kunnen'. Het kan zijn dat je kind gevoeliger is dan jij voor de risico's, en bovendien is cannabis vandaag de dag niet meer hetzelfde als vroeger.

Als ouders open en eerlijk zijn over hun eigen gebruik, dan zijn de kinderen eerder geneigd om hun advies aan te nemen én om zelf eerlijk te zijn tegen hun ouders.

Of je nu zelf gebruikt of niet, het is zeer belangrijk om grenzen te stellen.