Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Alcohol, drugs en opvoeden » Experimenteren: een probleem?

Wanneer wordt experimenteren een probleem?

Niet iedereen die alcohol of drugs gebruikt, raakt verslaafd. Maar ook zonder een verslaving kan je problemen krijgen. Zoek op tijd hulp.

Als je kind alcohol of een bepaalde drug heeft gebruikt, is het daarom nog niet afhankelijk. Meestal blijft het ook bij experimenteren.

Er zijn mensen die zwaar in de problemen komen door hun alcohol- of druggebruik, maar niet alle gebruik leidt tot misbruik. Niet iedereen die wel eens een glas alcohol drinkt, wordt daar afhankelijk van. En niet elk gebruik van cannabis of andere illegale drugs is meteen probleemgebruik dat zorgt voor minder goed functioneren op school of op het werk.

Omgekeerd kan men wel alcohol- of andere drugproblemen hebben zonder afhankelijk te zijn. Zo kan iemand die één keer te veel gebruikt, al grote risico’s lopen. In sommige gevallen kan dus ook experimenteren voor problemen zorgen.

Denk bijvoorbeeld aan bingedrinken: in een periode van twee uur 4 of meer standaardglazen drinken voor vrouwen, en 6 of meer voor mannen. (Ook wel bekend als comazuipen.) Bingedrinken komt veel voor bij jongeren, maar het is schadelijk voor de gezondheid en de hersenen.

Ook een jonge fietser onder invloed van alcohol of andere drugs die een ongeval veroorzaakt, heeft misschien maar één keer gebruikt. Eenmalig gebruik kan dus ernstige gevolgen hebben.

Wat is dan verslaving?

‘Afhankelijk zijn’ betekent dat iemand niet meer de baas is over zichzelf. Hij of zij heeft geen vrije keuze meer. De drug of de alcohol heeft de controle overgenomen.

Mensen die drugs gebruiken of zwaar drinken, hebben vaak zelf niet door wanneer of in welke mate de drug de controle over hun leven overgenomen heeft. Ook voor de omgeving is het soms moeilijk om uit te maken of iemand afhankelijk is.

Afhankelijkheid heeft verschillende gezichten. Er is geestelijke afhankelijkheid, dan voel je sterk de drang om te gebruiken. Daarnaast kan er ook sprake zijn van lichamelijke afhankelijkheid, waarbij je lichaam vraagt naar het gebruik. En er is ook gewenning, waarbij je steeds méér van hetzelfde middel nodig hebt om hetzelfde effect te ervaren.

Praten met je kind

Je kind opvoeden over alcohol, cannabis en drugs, begint met er samen over te praten. Maar hoe begin je aan zo’n gesprek?

In de praktijk

Hoe ga je zelf om met alcohol en andere drugs? En hoe wil je dat je kind reageert wanneer het ermee in aanraking komt?

Mijn kind experimenteert

Hoe ga je als ouder om met een zoon of dochter die experimenteert met alcohol of drugs?

Vorige zomer gingen de poppen aan het dansen. Mijn vrouw vond een zakje weed op Laurens’ kamer. De grond zakte onder onze voeten weg.

Frank (48 jaar)

Mijn zoon was wat in de wind, maar gelukkig niet misselijk of vervelend. Ik wil de volgende keer toch afspraken maken over dat drinken.

Dorine (37 jaar)

Ik wil echt niet dat mijn drie jongens met joints ofzo beginnen experimenteren. Het is toch logisch dat je dat als ouder niet wil?

Ilse (41 jaar)